Je možné vypadat a cítit se stále na 30 let?

Ritta Oprchalová

spoluzakladatelka značky Tarani

Od svých dvaceti let pravidelně piji čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, miluji veškeré čerstvé ovoce a zeleninu.

Za tu dobu jsem si odzkoušela vegetariánské, makrobiotické, veganské a jiné alternativní jídelníčky a s jistotou mohu dnes říci, že se nic nevyrovná čerstvé, živé a nevařené stravě. Jedině poté se cítím, ale i vypadám nejlépe.

Vaše Ritta

Výživa

Proč je pro nás důležitá?

ČLOVĚK může jíst skoro všechno, ale jen minimum z toho jej opravdu VYŽIVUJE a dokáže nastartovat OZDRAVNÉ A OMLAZUJÍCÍ funkce v těle.

Výživná strava (Výživa) – její doslovný překlad, znamená, že je to jídlo, které dokáže dodat našemu tělu energii a obnoví a regeneruje tělesné tkáně bez minimálních odpadových produktů. Je to strava prospěšná a tělo ji přijímá snadno a rychle.
Výživná strava v sobě zahrnuje živé vitální, aktivní látky (aktivní molekuly a atomy), které dodávají potřebné enzymy, vitamíny, stopové prvky, které naše tělo okamžitě využívá a zpracovává podle svých potřeb.

Díky tomu se cítíme lehce, máme spoustu energie a naše tělo vypadá svěže a mladistvě.

Naše tělo se díky výživné stravě neustále omlazuje a regeneruje. Veškeré orgány, tkáně a všechny naše buňky se dokonale a harmonicky obnovují. Naše imunita je silná, a proto jsme odolní vůči nemocem. Veškeré naše vnímání a smysly jsou daleko rozvinutější. Pokud máme tělo zdravé i naše intuice je na daleko vyšší úrovni. Naše mysl je klidná, stabilní a odolná vůči stresu. Díky správné funkci našich hormonů máme radostnější náladuužíváme si každý den naplno.

Výživa je stejně jak pro tělo, tak i mysl nepostradatelná.

Dokonalá kombinace potravin

Jak je důležité umění podpořit trávení v žaludku

Pokud budeme dobře rozumět chemickým pochodům v našem těle, budeme dobře chápat, že kyselé a zásadité látky se po smíchání vzájemně neutralizují.

Proto, když si dáme klasický oběd - maso a brambory, dostanou se do žaludku současně a náš žaludek začíná okamžitě vylučovat kyselé trávící šťávy, aby si poradil s masem a zásadité, aby se vypořádal s brambory.

Ve skutečnosti se v žaludku vylučují jen minimálně zásadité šťávy. Když žvýkáme potravu obsahující škroby, vylučují se sliny, které nasytí škroby alkáliemi (zásadami). Ty jsou pak spolknuty a přijdou v žaludku do kontaktu s kyselinou.

Potrava je v žaludku proto, aby byla strávena, ale protože se kyselé a zásadité látky vzájemně ruší, nejsou k dispozici žádné trávící šťávy, které by mohly vykonat potřebné funkce.

V žaludku má jídlo setrvat maximálně 3 hodiny, dále má strava postupovat do tenkého střeva. Žaludek má jídlo rozkládat, aby v tenkém střevě mohly být živiny dále vstřebávány a využívány. 

Pokud však žaludek není schopen jídlo do 3 hodin dokonale natrávit, jídlo leží v žaludku a kazí se. 

Určitě jsme někdy sami pocítili i 6 až 8 hodin po jídle těžkost žaludku – jídlo nebylo stráveno z důvodu neslučitelnosti nakombinovaných potravin.

Obvykle to bývají PROTEINY (bílkoviny) a ŠKROBY (cukry, sacharidy, glycidy)
· Nestrávené proteiny se rozkládají.
· Nestrávené škroby fermentují (kvasí).

Fermentace (neboli kvašení) – zkráceně kvas, je přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismu chemické přeměny organických látek, obvykle sacharidů a vznikají látky energeticky chudší nebo se nové látky syntetizují.

To má za následek větry, nadýmání a pálení žáhy – vždy to má stejnou příčinu - zahnívání potravy v trávicím traktu hlavně v žaludku.

Lidský žaludek tudíž nemůže zároveň efektivně zpracovat PROTEINY a ŠKROBY!

Zásada vs. kyselina 

Dalším a podstatně dokonalejším způsobem dělení stravy je pochopení logiky převahy kyselin nebo zásad v každé jednotlivé potravině a jejich následná konzumace takovým způsobem, aby potrava byla celkově zásadotvorná, i když určité množství kyselinotvorných potravin tělo také samozřejmě potřebuje.

Proti předcházejícímu způsobu dělení stravy je tento systém dělení potravin k pochopení mnohem složitější.

Mimo jednoznačně kyselinotvorné a velice škodlivé potraviny, mezi něž patří hlavně bílé jedy, mléko, mouka, cukr a veškeré výrobky z těchto surovin, může téměř každá zásadotvorná potravina změnit svou reakci v organismu na kyselinotvornou, pokud je použita nesprávným způsobem.

Tím se tento systém stává velice složitý na pochopení i aplikaci v běžném životě.

Ovšem na druhé straně je třeba si uvědomit, že to je základ k dobrému zdraví a vyplavení přebytečných kyselin z organismu.

U většiny civilizačních chorob vyvolá zpravidla velice pozitivní reakci těla, orgánů a imunitního systému. Většinou se rychle rozeběhne proces regenerace a návratu do normálu, proto je třeba si celou logiku dokonaleji osvětlit.

Veškerá zkonzumovaná potrava je, zjednodušeně řečeno, zpracována více či méně žaludkem a tato natrávená kaše se posune dál do dvanácterníku, tenkého a následně tlustého střeva. Ve střevech začne polopropustnou střevní stěnou vstřebávání živin, ale bohužel i škodlivin do krevního řečiště, a to se tedy při správné stravě zaplavuje zásadami a při nevhodné stravě kyselinami.

Tvorba kyselin při trávení

Pro ilustraci je uveden i následující přehled, který ukazuje několik typických potravin, poživatin a činností spojených s nadměrným množstvím kyselin, které nám berou sílu a zdraví:

  • maso a masné výrobky - kyselina močová (vepřové maso - kyselina sírová a dusičná), 
  • sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky - kyselina octová,
  • sladidlo - kyselina mravenčí,
  • nealkoholické nápoje (sycené a slazené) - kyselina fosforečná,
  • káva, černý čaj, červené víno - kyselina tříslová,
  • léky proti bolesti - kyselina acetylosalicylová,
  • nadměrná tělesná námaha - kyselina mléčná,
  • stres, hněv - kyselina solná.

Živočišná vs. rostlinná strava z pohledu zdraví

Dříve, když se maso na stolech našich předků objevovalo sporadicky, bylo daleko méně onemocnění jako je rakovina zažívacího traktu, vysoký krevní tlak nebo cukrovka 2 typu. Podobně to mají i dnešní vegani a vegetariáni, jak potvrdila Americká dietetická organizace ADA.

Strava extrémně bohatá na živočišné potraviny je kyselinotvorná, zatěžuje orgány (játra, ledviny), je plná cholesterolu a zvyšuje riziko cévních onemocnění. Tato strava sice při sportu funguje, ale je pouze otázkou času, kdy přijdou zdravotní problémy.

Naopak strava rostlinná snižuje riziko civilizačních chorob.

Potvrzují to například výzkumy doktora Neala Barnarda týkající se vlivu rostlinné stravy na cukrovku 2. typu, obezitu, metabolismus nebo revmatoidní artritidu. Doktor Dean Ornish již v 90. letech provedl výzkumy zaměřené na vysoký tlak a hladinu cholesterolu. Mezi další známé odborníky patří Thomas Campbell a jeho čínská studie.

A je to hlavně kvůli tomu, že rostlinná strava obsahuje velké množství vlákniny a fotochemikálií. Celkově obsahuje méně tuku, hlavně těch nezdravých, které mají naopak živočišné produkty velké množství.

Co říkají o rostlinné stravě studie

Dobrých, dokonce stejně kvalitních výsledků jako s živočišnou stravou při budování svalové hmoty a sportovních výkonech, lze získat i pomocí rostlinné stravy.

  • protizánětlivé účinky, naopak konzumace masa a vysoká hladina cholesterolu tvoří a zhoršují v těle zánět, který může vyústit v bolest a zhoršit sportovní výkon a regeneraci.
  • Udržuje silné srdce, čistí tepny, snižuje krevní tlak, cholesterol i tělesnou hmotnost.
  • nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu, tím pomáhá normalizovat viskozitu a hustotu krve. Díky tomu se do svalů dostane více kyslíku a zlepší se sportovní výkon.
  • Zlepšuje arteriální flexibilitu a průměr, což vede k lepšímu průtoku krve. Jedna studie zjistila, že i jedno jídlo s vysokým obsahem tuku, jako například klobásy a vaječné MCMuffiny, zhoršuje funkci tepen po několik hodin.
  • Obsahuje více antioxidantů. Ve srovnání s lidmi konzumujícími maso, mají lidé na rostlinné stravě více antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály. Volné radikály vedou ke svalové únavě, snížené sportovní výkonosti a zhoršené regeneraci.
  • nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a snižuje tělesný tuk. Snížený tělesný tuk je spojen se zvýšenou aerobní kapacitou – nebo schopností používat kyslík ke cvičení. Studie ukazují, že sportovci na rostlinné stravě zvyšují svoje maximální množství kyslíku, které mohou používat při intenzivním cvičení – což vede k lepší vytrvalosti.

To, že by rostlinná strava neobsahovala dostatek bílkovin, je už překonaný mýtus.

V dnešní době je čím dál tím více sportovců, kteří se stravují pouze rostlinnou stravou a dosahují perfektních výsledků. Shodují se na tom, že rostlinná výživa je udělala silnějšími a rychlejšími sportovci než byli. Cítí se skvěle a často vystupují jako aktivisté a řečníci na veganských akcích.

Návykovost běžného jídla 

„Závislost na vařeném jídle považuji za nejkrutější ze všech závislostí, protože pramení z nežádoucnější a dokonce i nejposvátnější lidské potravy.“ (Popisuje Victoria Boutenko ve své knize – 12 kroků k Syrové stravě)

Chléb, mléko, maso, cukr a sůl jsou pravděpodobně nejnávykovější potraviny z běžného jídla. To je také důvod, pro se již po tisíciletí používají a staly se základní součástí života a kultury.

Proto se také návykové látky jako tabák, konopí, čokoláda, káva, alkohol nakonec rozšířily do celého světa, ačkoli je vynalezla jedna osoba v jedné zemi. Výsledkem je, že nejrůznější návykové látky ve svém souhrnu dnes zabíjejí tisíce lidí a představují obrovský sociální problém. Nashromáždili jsme tolik potravin s návykovými vlastnostmi, že naše stravovací volby více méně odvozují od toho, jakou míru požitku získáváme z jídla místo toho, abychom se řídili jeho výživnou hodnotou.

Kdykoli člověk v průběhu historie objevil nějakou návykovou látku, už ji nikdy o své vůli neopustil, její konzumace se naopak rozšířila.

Přechod na zdravou stravu je velmi radikální.

Musíme se zříci veškerých běžných vařených jídel, na které jsme byli doposud zvyklí.

Ze začátku se cítíme velmi dobře, lehce, přestávají nás bolet určité části těla a získáváme pomalu více energie. Po určité době se však mohou dostavit nezvladatelné chutě na starou stravu. Půjdete okolo pekárny a ucítíte vůni chleba nebo okolo cukrárny a uvidíte vystavené zákusky, to vše ve vás bude evokovat vzpomínky z dětství nebo z doby, kdy jste zažívali něco příjemného.

Vybaví se vám to vždy v situaci nebo ve chvíli, kdy budete prožívat aktuálně nějaký problém. Vaše tělo může mít po určité době čištění stav, kdy bude chtít vylučovat větší množství toxinů, a to rozhodně není pro vás příjemná záležitost. Tento stav je velmi emočně těžký. Po období příjemných euforických stavů při pročišťování se najednou začnou ukazovat denní okamžiky únavy, smutky, hněvu nebo jiné negace. Jsou to přechodné stavy, kterým ze začátku nerozumíme a nechápeme proč se nám dějí, když jsme se celou dobu detoxikace cítili báječně.

Musíme si uvědomit, že naše tělo je velmi chytré a přesně ví, co je pro něj dobré. Musíme mu začít důvěřovat a pochopit, že nic se neděje jen tak.

Vyplavování škodlivin z těla se může projevovat přechodným stavem negace, smutku. Je třeba v této situaci nepolevit, a právě naopak dle chutí najít vždy alternativu tak, aby naše chuťové pohárky byly uspokojeny. Přitom ale tělo, aby stále bylo vyživováno a mělo dostatek sil na odstranění odpadových látek.

Chutě se mohou měnit, některé se mohou opakovat. Nejvíce se opakující chutě jsou na sladké, slané, masité, tučné potraviny, které jsou hutné a dříve nám více zaplnily žaludek.

Chutě na sladkosti, zákusky, moučníky, buchty, sladké pečivo nahradíme pravidelným jezením ovoce, ovocných salátů, čerstvých ovocných šťáv a sušeného ovoce. Vždy bychom měli mít u sebe sáček sušených sladkých datlí. Ty nám pomohou zahnat nezdravé chutě na sladkosti. Pokud vydržíme, za krátkou dobu chutě na nezdravé sladkosti slazené bílým cukrem přejdou a my pocítíme osvobozující pocit.Chutě na maso a slané nahradíme oříšky, které si můžeme trošku osolit černou solí.

Tyto chutě jsou spojené s překyselením těla při detoxikaci. Je vždy jen určitá denní fáze odbourávání zastaralých toxinů a odpadových látek. V této fázi je tělo více kyselé a má větší potřebu draslíku. Pokud je hladina draslíku snížena, tělo nedokáže dobře neutralizovat kyseliny.

Ovoce a zelenina obsahují látky, které kyseliny neutralizují. Živočišné bílkoviny a obiloviny většinou ale ne.

Proto při detoxikaci, pokud nebudeme mít tyto nezdravé chutě pod kontrolou a nenahradíme je zdravou variantou, překyselení se ještě více zvýší. Trávením této nezdravé stravy se nám detoxikační procesy v těle zastaví. Reakce těla potom budou při detoxikaci více razantní.

Kontaktní formulář

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu.